Uppvärmning & Varmvatten

 

Vad ingår i hyran när det gäller uppvärmning av lägenheten?

Hyresvärden ansvarar för uppvärmning av lägenheten under perioden 1 oktober tom 15 april. Detta är vad som står i Hyreskontraktet och det ansvar Hyresvärden har. Önskar du uppvärmning av lägenheten övrig tid sker detta på egen bekostnad via elradiatorer, värmefläktar etc.

 

Samtliga element har termostat

Samtliga våra radiatorer (element som ni har i lägenheten och som innebär uppvärmning av er lägenhet) har termostat som slår automatiskt ifrån vid 24 grader. Detta innebär att överstiger värmen kring termostaten 24 grader så slås den ifrån och slås på igen när den behöver värmas upp. Så den sköter detta helt automatiskt och det är helt normalt.

 

Önskar ni varmare i er lägenhet?

Hyresvärden ansvarar för att följa Socialstyrelsens minimiriktvärden på minst 18 grader i rumstemperatur och 16 grader på golvet (läs här) Hyresvärdens rekommendation och strävan är att ligga mellan 20-21 grader. Önskar ni varmare så får hyresgästen köpa och använda elradiatorer. Mer info om temperatur i lägenhet finner du på Folkhälsomyndighetens webplats.

 

Här följer en del råd om hur ni kan optimera värmen i er lägenhet

  • Bara lufta (ha fönsterna öppna) någon minut varje dag (en del har fönsterna öppet under dagarna och tycker sedan det blir kallt och det funkar ju inte).
  • Att inte ställa stora soffor eller möbler för elementen, som hindrar värmen från elementen att nå ut.
  • Att hålla ytterdörren/porten stängd, så att värmen stannar inomhus.
  • Bor du på översta våningen kan det vara bra att lufta elementen 2-3 gånger under hösten/vintern/våren.
  • Efter att ha använt ugnen, ha gärna ugnsluckan öppen så drar ni nytta av den värmen också.
  • Kolla så att termostaterna är öppna för fullt. Är termostaten stängd kommer inget varmvatten till elementet.
  • Tänk på att INTE stänga eller täcka för ventilerna (som är till för att ni skall få in frisk luft/rätt mängd syre. Ni kan minska insläppet om ni tycker det drar, men ni får inte stänga igen det helt, för då blir den kondens/fukt i rummet och det är inte bra.
  • Skulle ni tycka det blir för varmt i lägenheten minskar ni värmen på termostaten. Reglera inte värmen genom att öppna fönstret.
  • Tänk på att vi stora och snabba temperatursänkningar/väderomslag, så kan det ta tid för värmesystemet att anpassa sig.

Så här fungerar det med varmvatten

Hyresvärden skall enligt Hyreskontraktet tillhandahålla varmvatten året runt. Precis som alla fastigheter värms vattnet upp inom fastigheten genom varmvattenberedare. Dessa står placerade i källaren och sänder ut 60-gradigt varmvatten. Varmvattenberedarna är dimensionerade för normalförbrukning av varmvatten för 30 personer. Varmvattnet värms upp i varmvattenberedarna, vilket kan innebära att om det sker ett "samtidigt nyttjande" så kan varmvattnet tillfälligt ta slut och det kan ta en stund innan nytt varmvatten är uppvärmt. Det finns således ingen obegränsad tillgänglighet till varmvatten, utan den sker enligt de normer som är fastställda. Och året runt.