Skötselråd lägenhet

Helt i enlighet med hyreskontraktet så åligger det Hyresgästen att vårda och sköta sin lägenhet. Normalt slitage ingår i hyran, men sådant som inte är att betrakta som normalt slitage kan hyresgästen bli ersättningsskyldig till. Detta framkommer vid besiktningen som görs vid avflyttning. Här följer lite skötselråd, så att du lättare kan våra din lägenhet.

 

LAMINATGOLV

Använd i första hand torra rengöringsmetoder. Gör till daglig rutin att avlägsna synlig smuts. Dammsugning med fast borstmunstycke avlägsnar de flesta torra partiklar från golvet. Fuktmoppa eller torka med fuktig duk vid behov. Tillsätt ett neutralt rengöringsmedel till tvättvattnet. Tänk på att byta tvättvatten ofta. Och tänk på att ALDRIG våtmoppa golvet dvs moppa golvet med vatten/rengöringsmedel som ligger kvar på golvet för att torka! Klicka här för att ladda ner skötselråd för laminatgolv i bostäder.

 

KLINKER

GOLV: Gör till daglig rutin att avlägsna synlig smuts. Låt inte vatten bli stående i pölar utan för ner det i golvbrunn med en duschraka. Golvet bör städas med ett svagt alkaliskt rengöringsmedel (allrengöringsmedel, pH 9). Eftertorka med rent vatten. Var noga med att rengöra golvbrunnen från hårrester och hudavlagringar. Golvbrunnar tillverkade fr.o.m. 1991 har i de flesta fallen löstagbara vattenlås vilket gör det lättare att rensa golvbrunnen. Man tar helt enkelt och lyfter upp vattenlåset ur golvbrunnen och tömmer ut smutsen på lämpligt ställe och därefter återmonterar densamma. Vid tveksamhet, ring golvbrunnsleverantören eller din entreprenör.

VÄGG: I allmänhet räcker avtorkning med fuktad duk eller svamp. Vid behov tillsätts ett svagt alkaliskt rengöringsmedel (allrengöringsmedel pH 9). Gör till vana att med jämna mellanrum göra rent utsatta väggar (duschplatser, vid badkar och tvättställ etc) för att undvika kalkavlagringar. Kraftigt präglade plattor (typ relief och rustika plattor) är mer känsliga för nedsmutsning. Vid behov kan en mjuk borste användas för att få väggen ren. Om vattnet är mycket hårt kan det vara lämpligt att efter användning av våtutrymmet torka av väggen för att undvika kalkbeläggningar. Om kalkbeläggningar ändå uppstår bör kakelväggen och fogen först fuktas med vatten, varefter väggen rengörs med ett surt rengöringsmedel (pH 1-2). Skölj noga med rent vatten. OBS! Detta råd gäller även golv. Torka väggen torr. Se till att våtutrymmet är väl ventilerat.

Klicka här för att ladda ner skötselråd för klinker i bostäder.

 

INOMHUSKLIMAT

Fastigheten är byggd i början av 1900-talet och är gediget byggd med rejäla tegelväggar. Denna typ av konstruktion dra till sig fukt om det är sådant klimat ute och måste andas. Därför finns, redan sedan huset byggdes, tilluftsventiler för att genom dessa kunna hantera den kondens som annars uppstår. Sätts ventilerna igen eller är stängda så har kan inte kondensen försvunna och resultatet blir fuktigt inomhusklimat pga kondens. Detta utvecklas, om inte husets naturliga ventilation genom ventilerna återfås, till mögel som sätter sig på insidan av väggarna. Finns spår av detta tvättas detta enklast bort med klorin.  Ventilerna är placerade ca 2 meter upp på väggen. Och har alla ett reglage på undersidan som reglerar luftflödet. Ventilen skall vara fullt öppen och får/skall sedan inte röras. Då återkommer problemet. För inomhusklimatet är det också av vikt att köksfläkten används vid matlagning, då mycket kondens bildas (inte minst vid kokning).

 

VITVAROR

Läs mer här om underhåll av vitvarorna.

 

KÖKS-OCH BADRUMSFLÄKT

Rengör köksfläkten och dess galler med jämna mellanrum. Använd diskmedel och/eller lägg i diskmaskinen. Badrumsfläkten måste också hållas fri från smuts för att ha optimal funktion. Rengör med vatten/diskmedel på en trasa och torka bort smutsen.

 

BELYSNING - LJUSKÄLLOR

Löpande underhåll såsom byte av glödlampor, LED-lampor, lysrör gör hyresgästen själv. Vill du ha råd/tips om hur du bytar lysrör klicka här.

 

 

Bilagor i PDF

Hämta
Skötselråd Laminatgolv i bostäder.pdf
Adobe Acrobat-dokument 430.0 KB
Hämta
Skötselråd för klinker i bostäder.pdf
Adobe Acrobat-dokument 21.1 KB